Je scriptie: Jij moet er de komende weken, maanden, soms jaren mee aan de slag. Kies dus met beleid! Ga eerst na waar je interesse ligt, zodat je niet eindigt met een onderwerp dat je eigenlijk niet leuk vindt. Check daarna of je onderwerp ook écht geschikt is om een scriptie over te schrijven. Zo voorkom je dat je halverwege je motivatie verliest, of vastloopt omdat blijkt dat je toch geen geschikt onderwerp had gekozen. Lees hieronder hoe je dit aanpakt.
Kies een onderwerp dat bij jou past
Om gemotiveerd aan de slag te kunnen gaan, is het belangrijk een onderwerp te kiezen waarin je ook echt geïnteresseerd bent. Om dat te bepalen kun je een aantal stappen volgen:
1. Wat vond je het leukste vak dat je ooit hebt gevolgd? En was dat vanwege de inhoud of vanwege de docent?
2. Hoe wil je verder na je scriptie? Wil je een master gaan doen op een bepaald vakgebied? Wil je ergens over publiceren? Wil je solliciteren naar een functie? Kies dan een bijpassend onderwerp!
3. Waar ligt je talent? Ben je iemand die goed is met statistiek? Of zijn interviews meer jouw kracht? Ben je goed met primaire bronnen? Of ben je meer van het technisch ontwerp? Breng dat eens in kaart!
4. Ga eens lezen in artikelen wat er allemaal door anderen over je onderwerp is gezegd. Welke invalshoek zou jij kiezen?
5. Heb je een leuke docent of stagebegeleider? Nodig hem of haar dan eens uit voor een gesprek bij een kop koffie om zo inspiratie op te doen. Maar let op: het wordt wel jóúw onderzoek, dus laat het niet kapen door een ander!
Voorwaarden
Verder moet je scriptieonderwerp aan een aantal voorwaarden voldoen:
1. Sluit je onderwerp aan bij je studierichting? (Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Twijfel je? Doe dan navraag bij je opleiding.)
2. Leent het door jou gekozen onderwerp zich voor onderzoek? Bestaan er bronnen en/of methoden die je inzicht kunnen geven in je onderwerp?
3. Is het haalbaar om je onderzoek uit te voeren binnen de tijd die je hebt en met de onderzoeksinstrumenten waarover je kunt beschikken?
4. Doe je een toegepaste studie, zoals een hbo- of technische studie? Bedenk dan dat je scriptie ook een praktisch nut moet hebben!
5. Doe je een wetenschappelijke studie, zoals de meeste universitaire studies? Dan moet je scriptie kennis of inzicht toevoegen aan de “body of knowledge” en moet je dus met iets nieuws komen!
Zonder vertraging een goede scriptie schrijven? Dat kan! Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.