Hoe vind je een stage die bij je past? Het antwoord klinkt eenvoudig: je goed oriënteren! In de praktijk kan dit echter best wat tijd kosten. Om deze reden wordt de oriëntatiefase vaak overgeslagen. Dit terwijl het juist zo’n belangrijk onderdeel is van je zoektocht. Wanneer je verschillende mogelijkheden verkent, is de kans groter dat je een stageplek vindt waar je het naar je zin hebt en waar je jezelf kunt ontwikkelen. Een stageperiode duurt ongeveer een half jaar en je brengt er misschien wel vijf dagen per week door. Op een plek waar je zoveel tijd zult doorbrengen, kun je het maar beter naar je zin hebben!
Om erachter te komen welk soort bedrijf bij jou past, hebben we een lijst met vragen opgesteld. Wanneer je een goed beeld hebt van wat je wilt, zal je zoektocht een stuk gemakkelijker gaan.
Wat zou ik graag willen leren tijdens mijn stage?
Dit is misschien de meest voor de hand liggende vraag. Maar ook meteen de belangrijkste! Bedenk waarin jij je wilt ontwikkelen. Als stagiair krijg de kans om dingen uit te proberen, fouten te maken, en te ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. Check of jouw leerdoelen aansluiten bij de functieomschrijving in de vacaturetekst.
Waar zou ik willen werken na mijn studie?
Bedenk wat je graag wilt toevoegen aan je CV. Welke werkervaring of titels zullen van pas komen in je verdere carrière? Heb je een specifiek bedrijf in gedachten waar je heel graag zou willen werken? Probeer daar dan een stageplek te bemachtigen. Soms bevalt een stagiair zo goed dat een bedrijf besluit een baan aan te bieden. Je hebt daar immers al kunnen bewijzen wat je waard bent.
Welke mensen wil ik graag leren kennen?
Een stage is de perfecte kans om je netwerk uit te breiden. Ga op zoek naar mensen van wie het je interessant lijkt om met ze samen te werken.
In welke stad wil ik werken?
Denk eens verder dan de stad waarin je woont. Misschien zelfs buiten de grenzen van Nederland. Schrikt dit je af of word je er enthousiast van? Bedenk of je je netwerk wilt uitbreiden en vooral wáár je dat wilt doen. Wil je bijvoorbeeld een mediastage, dan kan Hilversum een goed idee zijn. Bedenk of je bereid bent (tijdelijk) te verhuizen of te reizen en ga na welke steden voor jou echt te ver zijn.
Welke werksfeer vind ik fijn?
Houd je van een informele werksfeer of werk je liever voor een corporate bedrijf? Wil je bij een grote multinational werken of werk je liever binnen een kleinschalige organisatie?
Wat zijn de ervaringen van andere studenten?
Vraag naar ervaringen van studenten die al stage hebben gelopen. Hoe beviel het hun? Wat waren hun taken? Wat spreekt je hierin wel en niet aan?
Als afsluiter een belangrijke tip: Ga op meerdere sollicitatiegesprekken
Het is normaal om meerdere sollicitaties te versturen. Misschien valt een bedrijf dat je eerst geweldig leek, na een gesprek toch tegen. Door bij meerdere bedrijven te solliciteren kun je een goede vergelijking maken. Waar heb je het beste gevoel bij? Maak een afweging tussen wat verschillende plekken je te bieden hebben. Het is ook helemaal niet erg om in een sollicitatiegesprek aan te geven dat je nog meer sollicitaties hebt lopen als hiernaar wordt gevraagd. Dit kun je zelfs in je voordeel laten werken: als je laat weten dat ondanks meerdere gesprekken je voorkeur echt naar dít bedrijf uitgaat, draag dat bij aan een positieve indruk!
Succes met de zoektocht naar een stage die bij jou past!
Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek op een van onze locaties of telefonisch. We helpen je graag verder.