Anno 2020 hebben veel studenten de mogelijkheid om in het buitenland te studeren. Hieronder lees je wat de voors en (mogelijke) tegens zijn van de keuze om een periode in het buitenland te studeren en welke stappen je hiervoor moet doorlopen.
1. Oriëntatie
Oriënteer je eerst op de mogelijkheden. Kom je in aanmerking voor een beurs? Welke universiteiten zijn beschikbaar? Afhankelijk van je doelen kun je ook kijken naar welke landen of steden je het liefst wilt gaan. Wat prikkelt je interesse? Waar heb je in de toekomst wat aan? Sluit het aanbod van de universiteit goed aan bij je studie? Wat zijn de kosten van het wonen en leven in een bepaald land? Moet je de lokale taal beheersen om er te kunnen studeren?
2. Regelwerk
Studeren in het buitenland vereist wat regelwerk. Afhankelijk van de eisen van de universiteit in het buitenland, je eigen universiteit en de relatie tussen beiden zul je de nodige formulieren moeten invullen en uitwisselen. Dit geldt ook voor het regelen van een beurs, zoals de Erasmusbeurs. Daarnaast moet je goed kijken naar de vakken en de hoeveelheid studiepunten die je wilt behalen. Ook moet je huisvesting zien te regelen – soms ter plekke en soms van tevoren – en eventueel je eigen kamer onderverhuren. (Vergeet hierbij niet een contract op te stellen, om eventueel gedoe te voorkomen.)
3. Aankomst en culture shock
Bij aankomst zul je ongetwijfeld in meerdere of mindere mate met een culture shock te maken krijgen; in een ander land werken dingen nu eenmaal anders. Onderschat dit fenomeen niet, maar laat je er ook niet door uit het veld slaan. Zie het als een mogelijkheid om te leren en anders naar de dingen te gaan kijken. Het is niet gek om te moeten wennen aan een andere cultuur; sociale omgangsvormen, eetgewoonten en humor kunnen verschillen en soms zijn het juist de kleinste dingen die lastig zijn om aan te wennen of moeilijk zijn om te accepteren. Het beste is om er ruimdenkend en ontvankelijk mee om te gaan. Sta open voor andere manieren van leven, want dat is een van de mooiste en meest leerzame ervaringen van studeren in het buitenland. Vaak is het zo dat internationale studenten veel met elkaar omgaan, aangezien ze in hetzelfde schuitje zitten: iedereen verblijft tijdelijk in het buitenland en kent bij aankomst meestal nog niemand. Ook kan de culture shock plaatsvinden bij terugkomst in eigen land. Jij bent misschien veranderd terwijl thuis alles hetzelfde is gebleven. Je zult misschien opnieuw moeten wennen aan de eigen cultuur – een proces van reflectie dat zeer waardevol kan zijn.
4. Studeren in het buitenland
Wanneer je begint met studeren zul je moeten wennen aan de wijze waarop het onderwijs op die universiteit in dat land werkt. Probeer dit voor jezelf in kaart te brengen door vragen te stellen of met medestudenten te overleggen. Er kunnen andere omgangsvormen zijn met betrekking tot het contact met docenten of het werken in groepen; dit zul je gaandeweg leren. De taal (Engels of de lokale taal) heeft ook invloed: houd er rekening mee dat er meer ruis is bij de communicatie wanneer mensen niet in hun moedertaal communiceren. Dit soort dingen kunnen de eerste fase van het studeren bemoeilijken. Ook kunnen opdrachten en tentamens afwijken van wat je gewend bent. Uiteindelijk is contact leggen en goed communiceren het belangrijkst voor een geslaagde en leuke tijd in het buitenland. Wees hier daadkrachtig in!
Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.