O jee, je hebt dyslexie en nu komt de scriptie eraan! Een groot stuk tekst om te schrijven, waarvoor je waarschijnlijk veel moet lezen. Misschien moet dit ook nog in het Engels. Dit kan een project zijn waar mensen met (maar ook zonder) dyslexie erg tegen op kunnen zien. Wat kun je doen om dit proces aan te pakken en te zorgen dat het scriptieproces nog leuk wordt ook?
Tips voor het lezen van literatuur voor je scriptie
Je moet vaak veel literatuur lezen voordat je met je scriptie begint. Dyslectische mensen vinden dit soms lastig omdat lezen vaak niet hun hobby is. Dyslectici leren het beste via betekenis; deze link ligt immers vaak wel al in de hersenen en biedt een kader om dingen te onthouden. Simpelweg uit je hoofd leren werkt niet voor mensen met dyslexie; hier komt het automatiseringsprobleem naar voren! Maar wat werkt dan wel als je je lappen tekst eigen moet maken?
- Maak een mind-map. Hierdoor wordt de tekst die je bijvoorbeeld voor het theoretisch kader hebt gelezen en voor je literatuur moet gebruiken, omgezet in visuele informatie. Lees hier hoe je een mindmap maakt.
- Lees je literatuur als voorbereiding en is de tekst je te lang? Probeer dan andere vormen om de tekst te ontleden, zoals lijstjes, tabellen of schema’s.
- Bekijk eventuele tabellen, plaatjes, grafieken en schema’s in je literatuur goed. Ook hierdoor visualiseer je de tekst.
Tips voor het schrijven van tekst voor je scriptie
Na het lezen moet de literatuur verwerkt worden in je scriptie, vaak voor het theoretisch kader. Je zult veel moeten schrijven. Maar hoe krijg je nu zo’n lap tekst op papier?
- Schrijf bijvoorbeeld de opzet eerst in telegramstijl, zodat je niet gelijk perfecte zinnen en woorden hoeft te vormen. Dit zou je kunnen doen in PowerPoint, zodat je per onderwerp/onderdeel een kader kunt maken.
- Heb je het verhaal wel in je hoofd, maar krijg je het niet op papier, dan kun je het inspreken op een voice recorder. Spreek de steekwoorden in die je wilt behandelen en spreek daarna per steekwoord in wat je erover wilt zeggen. Luister het bandje af en ga na of het een logisch verhaal is.
- Bespreek, voordat je de tekst opschrijft, met iemand anders wat je wilt vertellen in je stuk. Hierdoor krijg je vaak ook zelf een veel helderder idee van wat je precies wilt opschrijven.
Algemene tips voor het scriptieproces
Tot slot nog wat algemene tips voor het schrijven van je scriptie.
- Begin op tijd! Als je dyslexie hebt, zal een scriptie je waarschijnlijk meer tijd gaan kosten, hoe vervelend dat misschien ook is. Maak hiertoe een goede en realistische planning. Lees hier hoe je een goede planning maakt.
- Laat zowel tijdens het proces als aan het einde ervan iemand anders je scriptie nakijken en laat diegene dan vooral letten op zinsopbouw en spelling.
- Zet bij het schrijven de spellingcontrole aan.
Studiemeesters helpt studenten zoals jij vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.