Hoe moet je rechten studeren? 4 motiverende tips van een jurist


Is rechten studeren zwaar? Wat zijn de voor- en nadelen van rechten studeren? Vinden studenten rechten saai? Studiemeesters begeleidt niet voor niets veel rechtenstudenten: het is inderdaad een pittige studie met erg veel droge stof. Is rechten studeren de moeite waard? En zo ja, hoe maak je er een succes van? We praten met Marc, een ervaren advocaat met een passie voor het vak en een haat-liefdeverhouding met de studie, over motivatie van rechtenstudenten.

1. Herinner jezelf aan jouw drive – “als je even in de put zit”

Wat is jouw motivatie voor je studiekeuze? Marc vertelt dat rechtvaardigheidsgevoel hem dreef: “Als mensen tekort wordt gedaan, dan is het belangrijk om te weten wat de rechten en plichten zijn. Er zijn belangrijke rechtvaardigheidsoverwegingen die voorkomen dat mensen het onderspit delven. Zij worden gesteund door het recht.” Verlies tijdens je studieloopbaan jouw persoonlijke drive niet uit het oog!

2. Train je discipline – “je zult het nodig hebben”

Marc is er heel eerlijk over: “Rechten is een theoretische studie, bomvol droge termen die je moet leren aan de hand van allesbehalve vlot geschreven dikke boeken en saaie, massale hoorcolleges. Sommige boeken zijn niet om door te komen, zo droog zijn ze geschreven. Standaardwerken zoals de Asser-serie hebben status, maar zijn echt niet leuk om te lezen.” De hoorcolleges kunnen ook een behoorlijke uitdaging zijn: “Een professor staat zijn verhaaltje af te draaien en als student zit je heel passief het verhaal tot je te nemen – of niet.”
Hoe kom je erdoorheen? “Puur op basis van discipline.” Dat kan best even wennen zijn in je eerste jaar. Gelukkig wordt discipline (of wilskracht) in de wetenschap vergeleken met spierkracht: Hoe meer je traint, hoe sterker je wordt! Vol aan de bak in de UB dus, zodat je discipline steeds sterker wordt, en ruim van tevoren al sterk genoeg is voor de zwaarste onderdelen van je studie.

3. Zoek verbinding met de praktijk – “dan gaat het leven”

“Ik vond de studie niet leuk, maar ik houd van het vak”, zegt Marc. “De praktijk is heel anders dan de studie. Als je rechtshulp verleent, ga je niet zozeer in op dogma’s en theorieën. Je hebt die soms wel nodig voor je betoog, maar het vak is in wezen erg praktisch. Je helpt bij een concreet probleem en gaat na wat de juridische ingangen zijn om een persoon verder te helpen.” Kortom, rechten mag dan een gortdroge studie zijn, de praktijk is interessant. Zoek daarom verbinding met de praktijk. Ga bijvoorbeeld aan de slag in een rechtswinkel of bij een advocatenkantoor, dan gaat je studie meer leven en lukt het beter om die boeken door te worstelen.

4. Weet dat het loont – “echt waar!”

Het besef dat de praktijk heel anders is en dat je daar tientallen jaren in werkzaam zult zijn, zal je helpen om de pittige studiejaren in perspectief te zien. Als jurist wil je de weg kunnen vinden in het recht. Je wilt de basiskennis goed beheersen, zodat je de problemen uit de praktijk kunt vertalen naar de juridische context. “Vier jaar buffelen, en dan je leven lang er de vruchten van plukken”, zegt Marc vrolijk. “Het is de moeite waard!”


Op efficiënte wijze een beter studieresultaat behalen? Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Leiden, Eindhoven of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek