Heb je een hekel aan statistiek? Je bent niet de enige. Bij Studiemeesters helpen we dagelijks studenten met de vakken statistiek en data-analyse. Onze studenten zeggen vaak: “Als jullie het uitleggen begrijp ik het wél.” Dit zijn vijf tips voor beginners:
1. “Laat je vooroordelen over statistiek los”
Laat allereerst het idee los dat statistiek eng is. Als je op de middelbare school slecht was in wiskunde, betekent dit niet dat je niet goed kunt zijn in statistiek. Daar hebben we hier tijdens de bijlessen genoeg voorbeelden van gezien. Door aan te nemen dat statistiek moeilijk en eng is, geef je het vak én jezelf geen eerlijke kans. Laat je vooroordelen daarom los en zie het als een nieuwe taal die je moet leren verstaan en moet leren toepassen.
2. “Zorg dat je een statistiekboek hebt dat jij begrijpt”
Als je door je studie een boek voorgeschreven krijgt dat statistiek op een voor jou onbegrijpelijke manier uitlegt, is onze grootste tip: zoek een boek dat je wél begrijpt. Het ene statistiekboek is het andere namelijk niet. Andy Fields Discovering Statistics (dat veel aansprekende voorbeelden bevat en een duidelijke gebruiksaanwijzing heeft voor SPSS) en het boek Statistiek in woorden van Anke Slotboom (dat, zoals de titel al suggereert, statistische begrippen in heldere bewoordingen uitlegt) zijn populair bij Studiemeesters. Voor veel studenten verandert het vak statistiek van ‘onbegrijpelijk’ naar ‘begrijpelijk’ door simpelweg een ander boek te gebruiken.
3. “Herken de elementen van een formule”
Formules schrikken veel studenten af. Een veelgemaakte fout is dat studenten veel energie steken in het letterlijk willen begrijpen wat er in een formule staat en dat ze willen snappen waarom de formule zo is opgebouwd als hij is. Dit is niet nodig om je vak statistiek te halen. Je moet weten waar de verschillende elementen voor staan (Ʃ = sommatie, µ/x = gemiddelde, σ/SD = standaarddeviatie, n = proefpersoon(nummer), i = variabele(nummer)) en weten hoe je de formule toepast. Dat is alles. Je hoeft de wiskunde niet te ontdekken, dat is al voor je gedaan. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk door het waarom van de formule te willen begrijpen, maar richt je op het herkennen van de elementen en het toepassen van de formule.
4. “Sluit vriendschap met je formulekaart”
Bij veel beginnersvakken statistiek mag je een formulekaart gebruiken. Wanneer je de verschillende formules leert herkennen en leert wanneer en hoe je deze toepast, kan de formulekaart je daadwerkelijk helpen bij een tentamen. Neem er de tijd voor; begin direct met het gebruiken van de formulekaart wanneer je begint met studeren. Zo wordt de formulekaart een hulpmiddel in plaats van een obstakel bij het maken van je tentamen.
5. “Oefenen, oefenen, oefenen”
Tot slot: oefen veel. En dan bedoelen we ook écht veel. Je kunt statistiek zien als een taalvaardigheid die je opdoet. Alleen door veel te oefenen maak je je de vaardigheid eigen. Vraag om (extra) oefententamens bij je docent. Bij Andy Fields Discovering Statistics horen datasets waar je mee kunt oefenen in SPSS. In het boek Introduction to the practice of statistics van David Moore, Andrew McCabe en Bruce Craig staan veel oefenopdrachten voor handmatige berekeningen. Ook wanneer je deze boeken niet gebruikt om ermee te studeren, kun je ze wel gebruiken om te oefenen.
Statistiekbijles en hulp bij data-analyse
Met de juiste aanpak verspil je minder tijd en energie. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek op een van onze locaties of online. Je bent van harte welkom.