Grote hoeveelheden studiestof snel in je hoofd krijgen doe je zo

Je toets of tentamen komt eraan. De stof: een boek zo dik als een vuist, honderden slides, een map met submappen vol artikelen: help, hoe onthoud je al die studiestof? En: hoe krijg je dit ooit af voor je toets of tentamen begint?

Wat je niet moet doen

Lezen
De meeste studenten beginnen bij het begin en gaan lezen. Weleens geprobeerd? Na verloop van tijd vliegen de letters langs je ogen, en raak je je concentratie kwijt. In elk geval studeer je traag als een slak, je studiestof voelt saai aan, en je onthoudt niet genoeg. Gewoon lezen: niet doen!

Highlighten
Helpt het dan om bij het studeren je artikelen en boeken te highlighten met een markeerstift? Nee: de kans dat je te veel of te weinig highlight is heel groot. Daarnaast lees je daarna niet gemakkelijker door een tekst heen, met al die kleuren op papier of in beeld. Highlighten: niet doen!

Samenvattingen downloaden
Je kunt gratis of betaald andermans samenvattingen downloaden, er is een levendige handel in ontstaan. Vaak staan deze samenvattingen vol begrippen die je niet kunt volgen, en meer dan eens staan er nog fouten in ook. Niet aan beginnen!

Zelf samenvattingen maken
Samenvattingen maken is redelijk effectief, maar heel tijdsinstensief, en daardoor weinig efficiënt: de kans dat je de stof afkrijgt is niet zo heel groot. Heb je weinig tijd en veel stof? Niet aan beginnen!

Flashcards maken
Flashcards kunnen heel effectief zijn, als je een beperkte hoeveelheid schijnbaar willekeurige informatie in je hoofd moet stampen. Denk aan telefoonnummers, of tien woordjes in een taal die je volstrekt onbekend is. Maar grote hoeveelheid stof omzetten in flashcards is tijdrovend en weinig effectief.

Wat je wel moet doen

Verbanden leggen
De informatie die je moet kennen voor de toets is niet willekeurig samengesteld, maar heeft een onderlinge samenhang. Of het nu rechten of geneeskunde is, statistiek of bedrijfskunde, Latijn of communicatie: het vak heeft een doel, en alle informatie die de docent opgeeft leidt tot dat doel. Als je de verbanden begrijpt, ben je al op de helft!

Hoe pak je dat nu aan? Dat doe je door te kijken naar de informatie zoals die wordt gepresenteerd door de docent. De docent legt in de lessen en colleges uit waarom hij of zij iets uitlegt. Waarom bereken je een significantie? Waarom verklaren we menselijk gedrag met bepaalde modellen? Waarom zijn de beginselen van behoorlijk bestuur zoals ze zijn?
Deze verbanden kun je op verschillende manieren verwerken: ze uittekenen, erover praten met een medestudent, of overdenken terwijl je door het bos wandelt. Hoe je het doet, maakt niet uit, maar als je het waarom weet, weet je al veel meer dan iemand die alleen feitjes, rijtjes en formules heeft gestampt.

Structuren schetsen
Vervolgens schets je de structuren van de studiestof. Kijk eens naar de onderwerpen van de individuele onderwijsbijeenkomsten. Wat zijn de thema’s die de docent belangrijk vindt? Doe hetzelfde bij de artikelen en boeken die je moet bestuderen. Waarom deze onderwerpen? Waarom deze volgorde? Overzicht hebben van de structuur geeft je een zogeheten mentale kapstok om details aan op te gaan hangen.

Mentale kapstok volhangen
Nu ben je klaar om je mentale kapstok vol te hangen met details. Bedenk bij elk subonderdeel: wat wordt er van mij verwacht door de docent? Waarom juist deze details? En vervolgens breng je ze in kaart.

De laatste details: stampen!
Nu mag je, als dat moet voor het tentamen of de toets, de details die je wel moet weten in je hoofd stampen op en manier die bij je past. Dat doe je door proeftentamens te bestuderen en voor jezelf vragen te bedenken over deze stof in dezelfde stijl. Dus: open vragen oefen je door het vervaardigen van open vragen, en multiple choice-toetsen oefen je door voor jezelf multiple choice-toetsen te maken.

Veel succes!

Heb je weinig tijd en wil je een sluiproute naar een goed cijfer? Informeer eens wat de experts van Studiemeesters voor je kunnen doen.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan