Studeer je al een paar jaar en ben je onlangs gediagnosticeerd met een chronische aandoening? Of ben je chronisch ziek en wil je gaan studeren? Met deze studietips studeer je effectief, ook wanneer je gezondheid niet optimaal is.
1. Vraag altijd een gesprek aan met je studiebegeleider of decaan.
Hij kan je helpen met het maken van een aangepast studierooster en het aanvragen van extra studietijd of studiefinanciering. Misschien kan hij je aangepaste studiefaciliteiten aanbieden. Om de afspraak met je decaan zo efficiënt mogelijk te laten verlopen is het handig een doktersverklaring mee te nemen. Zo weet de studiebegeleider of decaan direct waar je recht op hebt en welke mogelijkheden er voor jou zijn.
2. Let op je batterij.
Veel chronisch zieken herkennen het: je hebt een batterij die sneller leegloopt dan die van anderen. Zorg ervoor dat je weet waar je grenzen zijn en houd daar rekening mee in je dagplanning. Wanneer je niet over je grenzen heen gaat zul je meer energie en motivatie houden voor de studiedag erna. Als je op dag 1 energie gaat ‘lenen’ bij de volgende dagen, zul je hiervoor de dagen erna moeten compenseren. Op dag 2 zul je daardoor de beschikbare studietijd niet optimaal kunnen benutten. Jij weet als geen ander hoeveel energie je beschikbaar hebt en hoeveel je daarvan kunt gebruiken om elke dag te kunnen studeren. Voorkom dat je over deze grens heen gaat door goed te plannen.
3. Plan je studie realistisch in.
Studieroosters houden niet altijd rekening met studenten met chronische ziekte. Wellicht zijn 4 vakken per blok voor jou niet haalbaar, maar lukken 2 vakken wel. Kijk daarom goed of het studierooster van je opleiding realistisch past bij jouw wensen en behoeftes. Weten waar jouw uitdagingen liggen en hierop je planning indelen zal ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo doorloop je op een prettige manier je studiejaar, vol energie en motivatie.
4. Maak je studieomgeving optimaal.
De studieomgeving is er om jou te ondersteunen tijdens het studeren. In een goede studieomgeving kun je meer werk verrichten in 4 uur dan je met 8 uur studeren in een slechte studieomgeving voor elkaar krijgt. Benut dus de faciliteiten die beschikbaar zijn zo goed mogelijk. Heb je rugklachten? Zorg voor een goede bureaustoel, let op je zithouding en beweeg regelmatig. Studeer jij het beste in een prikkelvrije omgeving? Maak gebruik van de studiefaciliteiten van je studie of schuif aan bij de studiedag van Studiemeesters.
5. Zorg goed voor jezelf.
Studeren kost veel energie. Zorg er dus voor dat je gezonde voeding, genoeg slaap en voldoende ontspanning krijgt. Plan dus niet alleen je studieactiviteiten, (medische) afspraken en/of werk in, maar maak in je agenda ook ruimte vrij om lekker te ontspannen en te relaxen. Zo lukt het om je energie- en motivatiebatterij gedurende de week steeds opnieuw op te laden.
6. Durf om hulp te vragen.
Al het bovenstaande hoef je niet alleen te doen. Ondersteuning kan uit veel hoeken komen: niet alleen uit je opleiding, maar ook uit je omgeving. Wellicht kunnen je ouders je helpen plannen voor de komende maand, kunnen je vrienden je helpen met ontspannen na de studieweek en kunnen je studiegenoten je helpen met studeren voor dat ene moeilijke tentamen. Ook kun je altijd bij Studiemeesters terecht voor studiehulp en -begeleiding. Wij kunnen je helpen met het maken van een planning, zodat jij effectief kunt studeren en genoeg energie overhoudt voor andere leuke dingen.
Studiemeesters helpt studenten zoals jij vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.