Het komt je misschien bekend voor: je had je voorgenomen vandaag écht te gaan studeren, maar voor je het wist was het ineens middag en was je halve dag al om. Hoe kan dat toch?
De kans is groot dat je niet genoeg ritme in je leven hebt, waardoor het een stuk lastiger is om aan de slag te gaan wanneer je aan de slag moet. Je hebt een interne biologische klok, die erg veel baat heeft bij regelmaat. Een vast ritme zorgt ervoor dat je makkelijker in actie komt als je dat van plan was. Als je gewend bent om alle dagen om acht uur op te staan, zul je minder geneigd zijn te blijven snoozen wanneer je je voorgenomen hebt ’s ochtends aan je studie te gaan werken.
Een verstoord ritme: van kwaad tot erger
Sommige mensen hebben moeite met naar bed gaan, anderen juist met opstaan. Deze problemen gaan natuurlijk hand in hand: als je te laat naar bed gaat, kun je moeilijker opstaan, en als je moeilijk kunt opstaan, ga je misschien ook later slapen om wat van je “verslapen” dag in te halen. Zo gaat je ritme steeds verder verschuiven, tot het punt waarop je ziek wordt of een dag moet “bijslapen”. Doordat je geen constant ritme hebt, zul je sneller slaap missen. Mensen die minder slapen, zijn overdag minder productief en minder geconcentreerd.
Er zijn verschillende dingen die je ritme in de war kunnen gooien: een nachtelijk bijbaantje, uitgaan, stress et cetera. Natuurlijk hoort af en toe uitgaan ook bij het studentenleven, maar probeer na een late avond wel weer je ritme op te pakken. Slaap maximaal één keer goed uit en sta de dag erna weer op je normale tijd op.
Het belang van licht voor een goed ritme
Je biologische klok is erg gevoelig voor licht. Zorg dus dat je minstens een uur voor je naar bed gaat niet meer achter een scherm (blauw licht!) zit, maar iets anders ontspannends doet. Zorg er ’s ochtends juist voor dat je op een vaste tijd opstaat en dan licht pakt. Dat kun je doen door buiten een eindje te gaan lopen, maar als je daar niet echt wakker van wordt, kun je ook een daglichtlamp proberen. Dit is een heel felle lamp, waarmee je je biologische klok “reset”. Je zult na een paar weken merken dat het opstaan steeds makkelijker gaat. Als je probeert je ritme te verschuiven, zorg dan in ieder geval dat je altijd op dezelfde tijd opstaat. Dan kom je vanzelf op een punt waarop je ’s avonds eerder in slaap valt.
Je hebt er het meeste aan om iedere dag ongeveer op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Ondanks dat veel mensen dit weten, blijft een goed ritme vaak lastig vol te houden. Daarom hebben we wat richtlijnen geschreven om je te helpen je ritme te verbeteren.
Hoe is jouw ritme eraan toe?
Houd voor jezelf eens twee weken lang bij wanneer je opstond en wanneer je ging slapen. Is dit iedere dag ongeveer rond dezelfde tijd? Waarom wel of waarom niet? Kun je iets doen om dit regelmatiger te maken? Wat doe je in het laatste uur voordat je gaat slapen? En het eerste uur nadat je wekker gegaan is? Heb jij juist moeite met opstaan of gaan slapen? Bekijk de tips op de betreffende pagina’s!
Met de juiste aanpak verspil je minder tijd en energie. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.