Balen! Je moet door met je scriptie tijdens de zomer. Hoe zorg je ervoor dat je goede voortgang boekt en toch af en toe een terrasje kunt pakken? Studiemeesters geeft je de zeven gouden regels.
1. Plannen, plannen, plannen
Een scriptie kan zo groot worden als je ‘m zelf maakt. Vooral het begin van een scriptie kan een warrig proces zijn, waarbij je informatie zoekt, artikelen leest, onderwerpen afbakent, op zijsporen terechtkomt, en maar blijft lezen. Essentieel is daarom dat je deze fase beperkt tot ongeveer een kwart van de tijd die je hebt ingepland voor je scriptie. Daarna moet je hoofdvraag echt staan! De rest plan je dan in per hoofdstuk, en vergeet niet dat je aan het eind flink tijd overhoudt voor het nalezen van je stuk, het verbeteren van de lay-out en het nalopen van je bronnen.
2. Plan je scriptie én je leuke dingen
Je kunt een marathon lopen, en een sprint sprinten, maar je kunt een marathon niet sprinten. Verwacht dus niet van jezelf dat je zeven dagen per week van de vroege ochtend tot de late avond bezig gaat zijn met je scriptie, want dat hou je nog geen week vol. De vuistegel: zeven dagen achter elkaar is het langst dat je je kunt concentreren, dus als je nog zeven dagen hebt kun je sprinten. Bij elke taak die langer dan acht dagen duurt plan je om de zes dagen een dag helemaal vrij. Bij een taak die langer duurt dan vijf weken plan je twee dagen per week vrij, het liefst achter elkaar. Plan op de dagen die je vrij hebt ook écht leuke dingen: een dagje strand, een dagje festival, een dagje terras, of gewoon op de bank een dagje Netflix met de gordijnen dicht.
3. Word een monnik of een non (maar niet alléén maar!)
Scriptie is topsport. Jezelf motiveren om in de ochtend aan het werk te gaan en je dan de hele dag concentreren terwijl de hele stad bol staat van de festivals en de feestjes en de vrolijke terrasgangers, is niet gemakkelijk. Doorzetten terwijl Instagram ontploft van de strand- en vakantiefoto’s is soms bijna onmogelijk. Probeer jezelf af te sluiten van dat soort berichten op dagen dat je aan je scriptie gaat werken. En ga op je vrije dagen niet tot het gaatje: kijk uit met alcohol en drugs, en let op je slaap. Als je moe bent, krijg je niks uit je handen. Blijf bewegen, goed eten en lekker veel ijswater drinken. Wees lief voor je lijf, dan houd je het langer vol. Maar: geniet ook met volle teugen van je vrije tijd! Doe wat jij het leukst vindt (mits je er niet helemaal stuk aan gaat).
4. Doe het niet alleen
Je bent niet de enige die in de zomer zijn of haar scriptie moet schrijven. Kijk maar eens rond in de UB of in de mediatheek, en lees door de succesverhalen heen op sociale media: er zijn zat andere mensen die deze zomer hun scriptie moeten schrijven. Maak samen met hen een plan, motiveer elkaar, houd de pauzes gezellig en praat met elkaar over je planning.
5. Werk vanaf je hoofdstructuur naar beneden
En nu: schrijven! Maak niet de klassieke beginnersfout door te beginnen bij je inleiding. Je begint bij je hoofdvraag, en daarna ga je verder met je deelvragen. Van daaruit maak je je hoofdstukindeling, en die deel je op zijn beurt weer in in paragrafen. Vervolgens markeer je hoeveel woorden je ongeveer per paragraaf wilt hebben, en pas daarna begin je met schrijven. Je schrijft niet je inleiding eerst, maar het eerste hoofdstuk dat daarop volgt (meestal je theoretisch kader). Zo voorkom je dat je steeds tekst loopt te verschuiven en te verplaatsen, waardoor je onnodig veel energie kwijt bent aan de structuur van je stuk.
6. Gebruik voorbeelden
Grote kans dat je begeleider met vakantie is en je vrienden die je van feedback kunnen voorzien ook niet in de buurt zijn. Niet getreurd! Gebruik de databank van scripties van je opleiding om te kijken hoe andere studenten die scriptie hebben aangepakt. Hoe ziet hun hoofdstukindeling eruit? Hoeveel bronnen hebben ze gebruikt, en hoe hebben ze hun methode verantwoord? Schrijf NOOIT teksten over! Deze voorbeelden kunnen je inzicht geven in hoe groot (of hoe klein, eigenlijk) het onderzoek is dat van je wordt verwacht.
7. Hou je onderwerp eenvoudig en je analyse complex
De meeste studenten hebben de neiging hun onderwerp te groot te maken. Dat hoeft niet – een eenvoudig, goed afgebakend onderwerp kun je veel beter grondig uitdiepen dan een heel breed onderwerp. Zorg ervoor dat je genoeg te zeggen hebt over je onderwerp om een conclusie te kunnen schrijven die voldoende diepgang heeft (“aan de ene kant…aan de andere kant…”)
En vooral: houd het hoofd koel, deze zomer!
Zonder vertraging een goede scriptie schrijven? Dat kan! Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.