9 scriptietips voor afstuderen zonder studievertraging

Hoe voorkom je studievertraging door je scriptie? De scriptietips voor snel afstuderen zijn best logisch. Zó logisch dat bijna iedereen vergeet om dit aan je te vertellen. Gelukkig snappen onze scriptiebegeleiders wat studenten nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Daarom zetten zij alle ‘logische’ scriptietips voor je op een rij. Met deze negen scriptietips studeer je op tijd af zonder stress of studievertraging.

Scriptietip 1. Houd voldoende tijd vrij voor je scriptie

Een scriptie is een groot project. Grote projecten zijn niet iets voor ‘erbij’ of ‘tussendoor’. Beschouw een scriptieproject daarom als een fulltime baan met een contract voor een aantal maanden. Weet je hoeveel uur je in totaal nodig zult hebben? Reken het uit aan de hand van het aantal studiepunten. Weet je hoeveel uur per week je aan je scriptie moet besteden? Dat bereken je als volgt: Deel het totale aantal uren van de scriptie door het aantal weken dat je hebt tot de deadline. Nu weet je hoeveel uur je per week nodig zult hebben om je deadline te halen. Markeer in je agenda de weekdagen en dagdelen waarop je deze uren gaat maken. Bewaak deze tijd als een tijger. Niets anders dan je scriptie mag aanspraak maken op deze tijd.
Heb je op weekbasis te weinig tijd vrij voor je scriptie, omdat je te veel andere verplichtingen bent aangegaan? Dat mag als je dat wilt, maar houd er rekening mee dat het langer duurt voor je afstudeert. Stel een nieuwe deadline door uit te rekenen hoeveel weken je nodig zult hebben met het aantal uren per week dat je over hebt voor je scriptie. Wees realistisch, want onrealistische verwachtingen zijn erg demotiverend. Wil je je deadline niet uitstellen? Dan zul je meer tijd vrij moeten maken.

Scriptietip 2. Plan naast je scriptie voldoende vrije tijd in

Vrije tijd is tijd waarin je niet hoeft te werken of te studeren. Hoe weet je of je voldoende vrije tijd hebt? Dat bereken je als volgt: tel het aantal uren per week voor je scriptie en het aantal uren dat je werkt bij elkaar op. Je zou op zo’n 40 uur uit moeten komen. Heel veel meer dan 40 uur werken en studeren wordt in het algemeen niet aangeraden vanwege de negatieve effecten op je motivatie en je concentratie. Met drie dagen werken en twee dagen scriptie is een week in principe vol. Vrije tijd heb je nodig: in het weekend en in de avonden leuke dingen doen draagt bij aan je ontspanning en dat draagt weer bij aan je concentratie en je motivatie voor de volgende dag.

Scriptietip 3. Werk vanuit een basis die staat als een huis

De basis van een scriptie bestaat uit een heldere probleemanalyse, een keuze voor theorie en methodiek en een hoofdstukindeling. Het ontwerpen van een goede basis kan veel tijd kosten – soms neemt het wel de helft van je scriptietijd in beslag -, maar het loont. Als je basis eenmaal staat, kun je van start met je onderzoeksfase: verzamel telkens de benodigde informatie en schrijf een hoofdstuk. Voer gestaag je basisplan uit, zonder een meesterwerk te verwachten. Een scriptie is in wezen ‘gewoon een opdracht’, maar dan groter, vrijer en zelfstandiger dan je gewend bent. Maak er niet meer van dan het is. Blijf voor ogen houden dat je doel bestaat uit het schrijven van een conclusie die gebaseerd is op informatie uit de voorgaande hoofdstukken.

Scriptietip 4. Gebruik alle informatie van je opleiding

Verzamel alle informatie die je opleiding over je scriptie verstrekt. Neem alle informatie goed door. Begrijp je de informatie niet? Vraag uitleg tot je het begrijpt. Raadpleeg de informatie tijdens je scriptieproces regelmatig.

Scriptietip 5. Accepteer dat het soms niet leuk is

Een scriptie gaat gepaard met oncomfortabele momenten. Je motivatie en je concentratie worden flink op de proef gesteld. Je zit weleens vast, soms moet je urenlang puzzelen voor je een alinea kunt schrijven en een enkele keer moet je een stap terugdoen in je project. Dat voelt vervelend, maar het hoort erbij én het heeft een functie, want vaak leidt zo’n moment tot een inzicht of een beslissing over je koers. Blijf daarom niet hangen in uitstel of frustratie als je vastzit, maar werp een objectieve blik op de situatie waar je je in bevindt. Ga na waar je tegenaan loopt, bedenk wat mogelijke oplossingen zijn, kies de meest geschikte oplossing, voer deze uit en kijk of het werkt. Hoeveel zin je hebt, doet er soms even niet toe. Blijf objectief en neem het niet persoonlijk.

Scriptietip 6. Creëer een vaste setting om aan je scriptie te werken

Creëer goede gewoonten, want dingen die je automatisch doet, kosten geen moeite. Goede gewoonten creëer je zo:
– Zoek een vast studiemaatje.
– Kies een vaste plek om samen te studeren. Liever niet thuis, zodat je aan het einde van de dag letterlijk en figuurlijk de deur achter je kunt dichttrekken.
– Studeer elke week op dezelfde dagen en tijden.
– Kies vaste begin- en eindtijden voor pauzes. Zet die tijden in het alarm van je telefoon.
– Schakel de vliegmodus van je telefoon in.
– Installeer ColdTurkey of SelfControl op je laptop en gebruik het.
– Leer jezelf de pomodorotechniek aan.
En ten slotte: Beloon jezelf na een dag studeren!

Scriptietip 7. Zorg goed voor jezelf tot je afstuderen

Goed voor jezelf zorgen is écht de makkelijkste manier om je concentratie en je discipline te versterken. Zo zorg je goed voor jezelf: Slaap niet te veel en niet te weinig, sport, eet genoeg groente en fruit, drink niet te veel koffie, vermijd alcohol en drugs, pak je rust en neem tijd voor jezelf als je vrij bent.

Scriptietip 8. Leer bij

Voor het schrijven van een scriptie heb je bepaalde vaardigheden nodig. Denk aan onderzoeksvaardigheden, schrijfvaardigheden of timemanagement. Misschien merk je tijdens je scriptieproces dat je een vaardigheid onvoldoende beheerst en dat dit je voortgang belemmert. Ga dan actief op zoek naar informatie. Lees een boek, bekijk YouTube-video’s, laat je bijpraten door een studiegenoot of neem scriptiebegeleiding. Alles wat je nodig hebt om een scriptie te schrijven, kun je leren.

Scriptietip 9. Trek aan de bel als je vastzit

Kom je niet vooruit, terwijl je alles geprobeerd hebt? Dan is je huidige aanpak blijkbaar niet effectief. Blijf niet doormodderen onder het motto “Ik moet gewoon beter mijn best doen”. Er moet iets veranderen. Ga objectief en eerlijk na wat er nu eigenlijk aan de hand is: Is er te weinig tijd om aan je scriptie te werken? Mis je cruciale vaardigheden? Heb je net te weinig kennis? Ben je te vermoeid? Heb je te veel twijfels om te kunnen handelen? Lijk je last te hebben van een writer’s block? Kun je je op geen enkele manier concentreren? Kun je de motivatie gewoon niet opbrengen? Lijd je aan studieontwijkend gedrag? Zoek een oplossing voor datgene waar je tegenaan loopt. Sluit jezelf niet op met het idee dat je ‘het zelf moet doen’. Ga juist praten en sparren met verschillende mensen; dat inspireert. Waarschijnlijk is alles waar je tegenaan loopt herkenbaar voor anderen en kun je er gewoon wat aan doen. ‘Zelf’ is wat anders dan ‘alleen’.

Bonustip: Neem scriptiebegeleiding!

Studiemeesters bestaat uit een groep gespecialiseerde, betrokken professionals met heel veel ervaring. Elke hbo- en wo-student kan zich inschrijven voor scriptiebegeleiding. Wat de reden ook is dat je je aanmeldt, onze scriptiebegeleiders zorgen dat je snel weer verder kunt met je scriptie. Dit doen ze op verschillende manieren: ze controleren bijvoorbeeld regelmatig of je goed bezig bent met je scriptie, werpen een kritische blik op je literatuur of helpen je feedback van de opleiding te interpreteren. Als je perfectionistisch bent en te lang blijft steken op bepaalde hoofdstukken van je scriptie, motiveren onze scriptiebegeleiders je om toch de vaart erin te houden. Ben je geneigd om het werken aan je scriptie uit te stellen? Door regelmatig met onze scriptiebegeleiders af te spreken en concrete doelen te stellen, wordt die berg van een scriptie een stuk beter te overzien.


Zonder vertraging een goede scriptie schrijven? Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek