Studieontwijkend gedrag de baas!

Kinge Siljee heeft duizenden studenten geholpen hun motivatie terug te vinden, hun uitstelgedrag aan te pakken, en studieontwijkend gedrag te verhelpen. Wat is haar geheim? Ze legt in een interview uit waarom we uitstelgedrag vertonen, en hoe we onszelf beter kunnen motiveren om te studeren.

Uitstellen, waarom doen we dat eigenlijk?
Kinge: “Dat is een heel goede vraag. Eigenlijk is het heel raar gedrag: je doet iets niet waarvan je weet dat je het wel moet doen (namelijk studeren, of aan je scriptie schrijven). Je weet dat uitstellen heel nare gevolgen gaat hebben: je krijgt stress, je gaat minder presteren, misschien zak je zelfs wel voor je tentamens of haal je deadlines niet.
Waarom doen we het dan toch? Dat heeft verschillende oorzaken. Sommige studenten zijn gewend om zó op de korte termijn te werken dat ze eerst leuke dingen gaan doen tot de druk te hoog is en ze wel móéten werken. Andere studenten vinden het juist eng om aan studeren of aan hun scriptie te beginnen, omdat ze bang zijn fouten te maken en slechte cijfers te halen. Weer andere studenten twijfelen aan elke beslissing die ze nemen, en ze worden zo moe van dat constante getwijfel dat ze niet eens meer beginnen aan studeren en schrijven.”


Het boek ‘Studieontwijkend gedrag de baas!’ ligt nu in de boekhandel, en kun je hier bestellen.


Hoe groot is het probleem?
“Groot: bijna iedereen heeft last van studieontwijkend gedrag. En het probleem wordt ook steeds groter. We hebben steeds meer last van wat ik ‘afleidingsduiveltjes’ noem. Denk aan je telefoon, waarop je de hele dag door berichten krijgt van vrienden en familie. Of aan sociale media, waarop je de hele dag kunt zien hoe anderen leuke dingen aan het doen zijn terwijl jij moet studeren, en hoe andere studenten schijnbaar moeiteloos door de studie zeilen. De druk om te presteren wordt steeds hoger, terwijl de begeleiding niet toeneemt.
Het gevolg is dat enorme aantallen studenten lagere cijfers halen dan ze zelf zouden willen. Veel studenten studeren later af, verliezen hun plezier in hun studie, en stoppen zelfs met hun studie of haken af na de bachelor. Doodzonde!”

Wat is de oplossing?
“Voordat je een oplossing kunt bedenken, moet je kijken naar de oorzaak van je uitstelgedrag. Doe je steeds leuke dingen in plaats van te studeren? Dan moet je zorgen voor sociale druk: vraag vrienden en familie om je aan het werk te zetten, of volg de studiedagen bij ons. Ben je nerveus en durf je daarom niet te beginnen? Vraag dan om positieve feedback van je omgeving, en opbouwende kritiek. Twijfel je steeds aan jezelf? Probeer de discussie met jezelf te dimmen door te denken: een keuze is maar een keuze, ook dit is een leerproces.”

Welke tips zou je geven aan studenten?
“Wat eenvoudige tips die meteen voor meer motivatie kunnen zorgen, bedoel je? Dat kan heel gemakkelijk. Ten eerste: studeer nooit thuis, maar ga naar de UB, naar je ouders, naar kantoor, of waar dan ook heen. Als het maar niet thuis is, want daar zijn te veel dingen die jou afleiden! Ten tweede: beperk de invloed van je telefoon en sociale media op je dag. Laat je telefoon in je kluis, zet hem helemaal uit, en blokkeer sociale media op je laptop. Ten derde: zoek andere mensen op die je studie interessant vinden en ga met hen studeren. Ten vierde, en dit is misschien wel het belangrijkste: vraag om hulp! Er is niks mis met het inschakelen van familie, vrienden, decanen, medestudenten, en natuurlijk Studiemeesters.”


Stop met uitstellen. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek