Tentamens horen bij studeren zoals kaas hoort bij een tosti. Het is voor iedere student dan ook een bekend gezicht: een zaal vol studenten, allemaal in volle concentratie bezig met het beantwoorden van de vragen op het blaadje dat voor hen ligt. Soms worden tentamens echter ook online afgenomen, al dan niet op locatie.
Naar aanleiding van de recente uitbraak van het coronavirus gaan hogescholen en universiteiten de komende tijd op grote schaal gebruikmaken van een tentamenvorm waarbij je thuis op je eigen computer het tentamen maakt. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? En waar moet je bij zulke online tentamens op afstand rekening mee houden?
Stap 1. Zoek uit wat je moet doen
Online tentamens zijn er in allerlei soorten en maten: soms krijg je een take-home tentamen met een aantal open vragen en krijg je meerdere dagen de tijd. In dit geval lijkt het tentamen heel veel op een schrijfopdracht en kun je hiervoor dezelfde aanpak gebruiken.
In andere gevallen krijg je een meerkeuzetoets en moet je de vragen binnen een gestelde tijd van bijvoorbeeld twee uur beantwoorden. In dat geval maakt het nog uit of je je boek erbij mag houden en/of informatie mag opzoeken op internet, of dat hulpmiddelen niet zijn toegestaan.
Deze verschillende soorten online tentamens vereisen elk een fundamenteel andere aanpak, en het is dus belangrijk dat je precies weet wat er van je wordt verwacht.
Stap 2. Bereid je goed voor
Misschien denk je: “Yes, thuis tentamens maken, nu kan ik alles opzoeken op mijn computer en hoef ik dus niet zo hard te leren. En zelfs als ik geen hulpmiddelen mag gebruiken, hoe gaan ze dat ooit controleren?” Niets is echter minder waar.
Onderwijsinstellingen maken steeds vaker gebruik van programma’s als Proctor waarmee ze je op afstand in de gaten kunnen houden. Je moet niet alleen je webcam aanzetten, maar ook je telefoon achter je zetten zodat ze je van zowel de voorkant als de achterkant in de gaten kunnen houden. Tussendoor snel dingen opzoeken gaat dus niet lukken.
En zelfs als dit niet zo is, dan staat er nog een tijdslimiet voor het tentamen. Binnen twee uur gaat het je niet lukken om de antwoorden op alle vragen online op te zoeken. Het is dus belangrijk dat je alle stof goed beheerst.
Een tip om te studeren: oefen eens met het maken van een proeftentamen, al dan niet eentje die je zelf hebt vervaardigd. Hoe gaat het met de tijd? Krijg je het af? Lukt het je om de informatie die je mag opzoeken te vinden, en zo ja, binnen de gestelde tijd? Zit je lekker, kun je alles goed lezen? Hou je het vol? Word je niet afgeleid door iets in de kamer? Zorg ervoor dat je hebt geoefend!
Stap 3. Zorg voor een rustige plek
Huisgenoten, ouders, familieleden die voorbij komen lopen, lawaai maken op de achtergrond en misschien zelfs dingen aan je vragen – het draagt allemaal niet bepaald bij aan een goede concentratie.
Zorg dus voor een rustige plek waar je niet afgeleid wordt, en laat ook duidelijk weten aan anderen dat jij gedurende de tijd van het tentamen niet gestoord wilt worden.
Stap 4. Check je computer en je verbinding
Je hebt je goed voorbereid en je hebt een rustig plekje gevonden, maar dan kom je er ineens achter dat de accu van je laptop leeg is of dat je internet het niet doet en je daardoor je tentamen niet kunt maken. Help!
Check daarom altijd ruim van tevoren of al je apparatuur naar behoren werkt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en heb je nog genoeg tijd om naar een oplossing te zoeken.
Stap 5. Blijf kalm
Een online tentamen is niet iets om te onderschatten. Je kennis wordt zorgvuldig getoetst, en onderwijsinstellingen zetten de tentamens zo in elkaar dat je de stof goed moet beheersen om het tentamen te kunnen halen.
Het is echter ook niet iets om je zorgen over te maken. Als je weet wat je moet doen en je jezelf goed voorbereidt, zal het tentamen ook goed verlopen.
Lees ook ons blog Je in 7 dagen voorbereiden op je tentamen met open vragen.
Heb je toch nog vragen over het maken van tentamens of ben je op zoek naar effectieve leertechnieken? Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek op een van onze locaties of online. We helpen je graag verder.