Cum laude afstuderen: hoe doe je dat?

Voor jou is een zesje of een zeventje niet goed genoeg: je wilt hoge cijfers. Een acht is voor jou een zes; vanaf een negen begint het echte werk. Hoe zorg je ervoor dat je cum laude afstudeert? Studiemeesters zet alle technieken op een rij:

1. Ken de regels

Begin met de cum-lauderegelingen van je opleiding. Vaak moet je een bepaald cijfergemiddelde scoren (bijvoorbeeld: een acht of hoger, gewogen naar het aantal studiepunten). Bepaalde onderdelen, zoals je scriptie, moeten beoordeeld zijn met een bepaald cijfer, vaak een acht of hoger. Vaak is er ook een tijdslimiet: je mag dan bijvoorbeeld niet langer dan een half jaar uitlopen zonder geldige reden (zoals zwangerschap, topsport, ziekte, bestuur, handicap, etc.).
Wat zijn de regels voor jouw opleiding? Dat staat in je onderwijs- en examenreglement (OER). Zoek dit dus op!

2. Denk als een docent

Een zesjesstudent leest een studieboek als een roman en probeert de vraagstukken in het tentamen op te lossen naar zijn of haar beste vermogen. De cum-laudestudent werkt anders: die leeft zich in in de doelen van de docent. Wil de docent studenten leren hoe een bepaalde theorie werkt, of welke vaardigheden handig zijn? Probeer aan de eisen van de docent te voldoen, zowel tijdens de lessen en colleges als tijdens de toetsen en de tentamens.

3. Laat je begeleiders weten dat je cum laude wilt afstuderen

Wil je een acht of hoger voor je scriptie? Dat mag je zeker aan je scriptiebegeleider laten weten. Zeg niet: “Ik verwacht een acht of hoger voor deze scriptie”, want dan krijg je gegarandeerd geen acht. Zeg: “Ik hoop dat ik van u feedback kan krijgen voor een acht of hoger, zelfs als dat veel extra werk voor mij meebrengt. Ik ben van plan om deze scriptie niet alleen leerzaam maar ook succesvol te maken, en scherpe kritiek hoort daarbij.”

4. Behandel je docenten als gelijkgestemden

Stel je niet op als een afwachtende student, maar laat je enthousiasme over je vakgebied zien aan je docenten. Presenteer de stof met verve, stel vragen -maar gerichte vragen, dus niet te veel- waaruit blijkt dat je geïnteresseerd bent in de materie en niet alleen in je tentamen. Publiceer in studententijdschriften of vraag of je mag helpen bij events of congressen. Wees tijdens je scriptie actief in het voorstellen van onderzoeksplannen, en wacht niet passief de aanwijzingen van je docent af.

5. Vraag studiebegeleiding aan

Studenten zijn soms verbaasd dat ze bij studiemeesters ook hulp voor cum-laudetrajecten kunnen krijgen. Maar dat kan! Onze begeleiders zijn bekwaam in hun vakgebied en zijn in staat op professionele wijze studenten te inspireren om het beste uit hun studie te halen. Wacht dus niet te lang met het aanvragen van begeleiding: als dat het verschil maakt tussen een zeven en een negen, is het het zeker waard!


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek