Scriptie afgekeurd? Met deze tips kom je verder

Je scriptie is afgekeurd. Of je het had zien aankomen of niet, dit is vast een teleurstelling na maanden van hard werken! Wat moet je nu doen om zo snel mogelijk je afgekeurde scriptie te veranderen in een goedgekeurde scriptie? Om je op weg te helpen hebben we hieronder een aantal tips op een rij gezet waarmee je verder kunt.

Blijf rustig en zakelijk

Hoe teleurgesteld je ook bent en hoe oneerlijk de situatie ook is: blijf rustig en zakelijk. Bedenk: je scriptie is afgekeurd, jij als maker niet – al kan dit soms anders voelen. Word daarom niet zichtbaar boos op je begeleider, hoe graag je dit misschien ook zou willen. Houd in je achterhoofd: ‘Voor de uiteindelijke beoordeling ben ik van deze persoon afhankelijk!’

Maak tijd

Zeker wanneer je de negatieve feedback niet zag aankomen, heb je waarschijnlijk al plannen gemaakt en geen rekening gehouden met het herschrijven van je scriptie. Maak je agenda daarom nu zoveel mogelijk leeg, zodat je genoeg tijd hebt om je scriptie voor de deadline af te krijgen. Weeg het kortetermijnplezier zoals een vakantie, festivals of feestjes af tegen het langetermijndoel: je studie afronden en geen extra studievertraging oplopen.

Neem de feedback door

Bekijk het beoordelingsformulier en neem de feedback van je begeleider door. Ga voor jezelf na of je deze begrijpt. Weet je wat je moet doen om je scriptie met een voldoende af te ronden? Maak een lijst met alle punten die voor jou onduidelijk zijn, zodat je deze met je begeleider door kunt nemen. Vraag jezelf af waarmee je in één keer de grootste verbeterslag kunt maken. Zit dit in de structuur, de afbakening, de taal, het bronnengebruik, de lay-out of de methode?

Maak een afspraak met je begeleider

Ook wanneer je de feedback digitaal hebt ontvangen en je denkt dat je weet wat je moet doen, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je begeleider. Deze afspraak heeft twee doelen: controleren of jij de feedback van je begeleider begrijpt en praktische afspraken maken. Bedenk van tevoren de vragen die je wilt stellen en zorg dat je aan het einde van het gesprek weet wat jij moet doen om je scriptie met een voldoende af te ronden. Controleer of datgene waarmee jij denkt de grootste verbeterslag te kunnen maken, ook zo gezien wordt door je begeleider. Maak daarnaast praktische afspraken. Wanneer is de deadline? Op hoeveel feedback-momenten heb je nog recht? Hoe krijg je deze: digitaal of in persoon? Neem dit gesprek op voor eigen gebruik: zo kun je later de feedback nog eens afspelen en kun je tijdens het gesprek je aandacht gebruiken om goed te luisteren.

Schakel hulptroepen in

Nu je weet wat je moet doen, schakel je zoveel mogelijk hulp in van vrienden, studiegenoten, ouders, ooms en tantes, en kennissen. Wees niet bang om iedereen in je omgeving die je ergens bij zou kunnen helpen (meelezen, spelling controleren, sparringpartner zijn, hulp voor de lay-out, etc.) bij het herschrijven van je scriptie om hulp te vragen. Mocht je na het gesprek met je begeleider niet goed weten wat je moet doen, schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Weet dat je niet de enige student bent met een onbegrijpelijke of onbereikbare scriptiebegeleider, of de enige die simpelweg niet weet wat hij met de feedback van zijn begeleider aan moet. Dagelijks helpen de begeleiders van Studiemeesters studenten op weg die tegen dezelfde vragen aanlopen.

Maak een plan van aanpak en planning

Maak op basis van de feedback een plan van aanpak. Maak het onderdeel van de feedback waarmee je in één keer de grootste verbeterslag kunt maken tot prioriteit. Veel studenten maken de fout om bij het verwerken van de feedback bij de eerste opmerking van hun begeleider te beginnen. Doe dit niet. Zoek eerst de meest fundamentele feedback op en start daarmee. Vaak werk je dan in één keer vele opmerkingen tegelijk weg en zo voorkom je dubbel werk.

Ken je rechten

Zijn er bijzondere omstandigheden die ervoor zorgen dat je studievertraging oploopt? Wanneer je studievertraging oploopt door ziekte of bijzondere omstandigheden, kun je soms in aanmerking komen voor financiële compensatie of recht hebben op een extra herkansing. Je studieadviseur kan je hier informatie over geven.
Wanneer je het onterecht vindt dat jouw scriptie is afgekeurd, kun je bezwaar aantekenen bij de examencommissie. Ook hierover kan een studieadviseur je advies geven. Bedenk wel dat dat proces veel tijd en energie kost. De regels verschillen ook per hogeschool en universiteit. Vaak zijn er voorwaarden aan verbonden en moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je met je begeleider hebt gesproken en er alles aan gedaan hebt om tot een oplossing te komen. Zet deze stap alleen wanneer je gegronde redenen hebt om bezwaar aan te tekenen en je al het andere al hebt geprobeerd.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan