Bijles Diagnostiek & Assessment voor Psychologie- of Pedagogiek

De beste bijles krijg je bij Studiemeesters

De uitdagingen

Diagnostiek- en assessment-vakken worden meestal aan het einde van de bachelor of aan het begin van de master voor het eerst gegeven. De studenten moeten in een korte periode nieuwe vaardigheden aanleren die hen in staat stellen een diagnostisch onderzoek te plannen, het uit te voeren en er schriftelijk over te rapporteren. Vaak heb je de theorieën rondom ziektebeelden al eerder in de studie bestudeerd. Toen leerde je wat autisme is en hoe je dyslexie behandelt. Ook de theoretische verdieping van de diagnostische cyclus is al eerder voorbijgekomen. Desondanks is het in de praktijk uitvoeren van diagnostisch onderzoek vaak lastiger dan verwacht. Je moet diagnostische vaardigheden in recordtempo aanleren om het vak met een voldoende af te sluiten. Bovendien krijg je doorgaans weinig begeleiding bij het aanleren van praktische en schriftelijke vaardigheden.

De valkuilen

Voor het schrijven van een diagnostisch rapport, NVO-verslag of BAPD-verslag gelden vaste richtlijnen. Het opvolgen van deze richtlijnen is vaak lastiger dan je denkt: Er is beperkte ruimte in het document, maar toch moet alle informatie er zo in staan dat alle onderdelen behandeld zijn én met elkaar kloppen. In andere woorden: een diagnostisch rapport kan gezien worden als één grote puzzel, waarbij elk onderdeel een puzzelstuk is dat precies moet kloppen met de overige puzzelstukken. Het verslag zó verwoorden dat er voldaan wordt aan de richtlijnen én helder is wat er in het onderzoek uitgevoerd is, is een grote kunst. En daar moet veel mee geoefend worden.

Bijles

Tijdens bijles leer je de puzzel op de juiste manier op te lossen. Hoe schrijf je je theorieën uit? Hoe koppel je daar je onderzoeksvragen aan en welke diagnostische testen gebruik je om je hypothesen te testen? En als er onderzoeken zijn uitgevoerd, hoe verbind je dan alle conclusies die je getrokken hebt op basis van je resultaten aan elkaar? Kortom, je krijgt hulp vanaf het begin van de onderzoeksopzet tot het schrijven van de ouderbrief/begeleidende brief.

Wil jij goed worden in Diagnostiek & Assessment? Neem bijles bij Studiemeesters!

Meld je aan voor een kosteloze kennismaking

Tip voor thuis

In een diagnostisch rapport moeten alle onderdelen voldoen aan de richtlijnen én met elkaar kloppen. Dat betekent een hoop uitproberen, passen en meten, en bijschaven van je teksten. Om een overzicht te houden is het praktisch om de informatie uit te schrijven in een schema. Zo kun je in één oogopslag zien of je puzzel klopt. Klopt je puzzel niet? Dan weet je wat je moet aanpassen en/of wat je moet aanvullen.

We hebben al veel studenten geholpen bij

• Diagnostiek
• Diagnostisch rapport
• Onderzoeksrapport
• Ouderbrief/begeleidende brief
• Diagnostische cyclus
• NVO-aantekening en NVO-verslag
• Basisaantekening psychodiagnostiek, BAPD-aantekening en BAPD-verslag