Studeer je te langzaam? Heb je aan het einde van je blok nog een stuk studiestof over? Weet je vlak voor je tentamen niet waar je nog de tijd vandaan moet halen om alles door te nemen? Stapels boeken en artikelen en geen idee hoe je erdoor moet komen? Geen paniek! Snel studeren kun je leren. Kinge Siljee geeft je deze studietips:
Studietip 1. Let op tijdens colleges en lessen
Leg die dikke stapel boeken en papieren even weg en kijk naar je lessen en colleges. Je docent is degene die het tentamen maakt, dus waar hij of zij de nadruk op legt tijdens college is wat belangrijk is. Hij of zij zal stukken van het boek overslaan waar ook op het tentamen minder de nadruk op zal liggen. En als een docent drie keer iets zegt, kun je er zeker van zijn dat het terugkomt! Goed opletten is het halve werk. Ook kun je je colleges terugkijken in de trein of de bus. Uitgeprinte slides geven je een goed overzicht van de structuur van de stof, waardoor je hoofd- en bijzaken gemakkelijker kunt onderscheiden.
Studietip 2. Begin bij het tentamen
De meeste studenten zijn geneigd om eerst te studeren en daarna pas proeftentamens te maken. Draai dat om! Begin met het tentamen. In welke vorm wordt het gegeven? Dat is heel belangrijk voor hoe je leert.
Open vragen – hierbij is het belangrijk dat je de hoofdlijnen begrijpt. Je let hierbij op verbanden. Dat doe je door voor jezelf een tijdlijn of een mindmap te tekenen.
Multiplechoicevragen – deze vragen zijn meestal gericht op details. Dat leer je het beste met oefenkaartjes die je eindeloos kunt herhalen.
Vaardigheidsvragen – hierbij moet je iets uitrekenen, of iets opstellen, of gegevens interpreteren, of iets vertalen. Voor dit type vragen kun je het beste oefenen, oefenen, oefenen! Elk uurtje dat je erin steekt word je beter en sneller in het uitoefenen van de vaardigheid.
Oefententamens geven je dus inzicht in de vraag op welke manier de docent wil dat je de stof reproduceert op je tentamen. Hiermee ga je met heel andere ogen naar je boeken kijken!
Studietip 3. Kijk naar de inhoudsopgave van je boek of artikel
Of je nu een dik boek moet bestuderen of een stapel artikelen, begin niet gelijk met het lezen van de inleiding. Bekijk liever de hoofdstructuur: welke onderwerpen komen aan bod, en in welke volgorde? Wat is in één zin de essentie van elke paragraaf? Hoe heeft de auteur de stof opgedeeld in stukken? En wat is de essentie van elke alinea? Door alle teksten in perspectief te zien, ga je de tekst veel gemakkelijker en sneller lezen.
Studietip 4. Praat over je tentamen
Nadat je hebt gestudeerd, helpt het vaak om met een medestudent de stof nog eens kort door te nemen. Wat is de essentie van de stof? Waarom moet je dit weten voor dit vak? Hoe hangt het samen met de andere hoofdstukken of artikelen? Welke tentamenvragen zou je hierover kunnen krijgen? Dat helpt je de stof te onthouden.
Studietip 5. Stop je kennis in je langetermijngeheugen
Veel beter dan een boek in de loop van twee maanden van a tot z te lezen, is het om stof voor jezelf te herhalen. Zorg ervoor dat je elke week heel kort de belangrijkste en moeilijkste stof van de weken daarvoor herhaalt. Herhaling zorgt ervoor dat je kennis in je langetermijngeheugen opslaat. Weet je wie je daarvoor gaat bedanken? Jouzelf, in de toekomst, als de opgebouwde stof in een later tentamen of in een andere opdracht terugkomt en jij je kennis moeiteloos uit je geheugen tovert. Maar ook voor je tentamen is het handig als je niet de eerste helft van de stof al bent vergeten.
Studietip 6. Hertentamen? Dan achteraan beginnen
Heb je een hertentamen? Begin dan achteraan met studeren. Vaak ken je de eerste hoofdstukken/collegeslides/artikelen toch al wel redelijk – daar was je de vorige keer immers enthousiast mee begonnen! Maar de laatste hoofdstukken bevatten meestal de stof die het vaakst voorkomt op het tentamen. Bij een hertentamen begin je dus achteraan, bij de stof van de laatste week, en werk je naar voren toe. De moeilijkste berekeningen heb je dan toch al gelijk gehad.
En nu: studeren!
Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!