Studeren voor tentamens: de fout die iedereen maakt (jij waarschijnlijk ook)

De kans is groot dat de manier waarop je studeert voor je tentamens en toetsen, niet goed is. We hebben namelijk allemaal foute studeertechnieken aangeleerd. Hieronder vind je de dingen die je níét meer moet doen op een rijtje – en je leest er natuurlijk ook wat je wél moet doen!

Niet doen

  • Lezen: totaal niet effectief!
    Als je studieboeken leest, merk je waarschijnlijk dat je het moeilijk vindt om je aandacht erbij te houden. Het is vaak droge, taaie kost die je moet verwerken. Als je gedachten afdwalen onthoud je helemaal niks, en de kans is groot dat je volgende week weer vergeet wat je vandaag leest. Je houding is passief en je slaat niks op.

  • Onderstrepen en highlighten: niet effectief!
    Je ziet het bijna alle studenten doen: belangrijke zinnen en woorden onderstrepen in boeken en readers. Alleen: de meeste studenten weten niet welke zinnen belangrijk zijn en welke niet, waardoor je cruciale informatie mist. Perfectionistische studenten highlighten daarom hun hele boek met zo’n gele marker, wat natuurlijk vrij weinig oplevert, behalve een geel boek.

  • Samenvatten: weinig effectief
    Het maken van een samenvatting (of zelfs het kopen van een samenvatting) levert twee problemen op: je mist de onderlinge samenhang van de feitjes uit je boek, en je mist vaak cruciale details. Een samenvatting leren is iets effectiever dan onderstrepen, maar de kans dat je zakt omdat je op het tentamen de stof totaal niet herkent, is nog altijd erg groot.

Wel doen

  • Tentamens oefenen: bijzonder effectief!
    Heb je oefententamens voor je vak? Wacht dan niet tot het laatste moment om te testen of je de stof goed kent, maar begin er gelijk mee. Tentamens oefenen (in het begin met je boek erbij) is de meest efficiënte en effectieve manier om te studeren. Je bent dan namelijk niet alleen bezig met het verwerven van kennis, maar je leert haar ook toe te passen en in de vorm te gieten die je docent van je verwacht.

  • Tentamenvragen vervaardigen: bijzonder effectief!
    Zodra je weet hoe er wordt getoetst, kun je zelf de stof omzetten in tentamenvragen. Zo leer je niet alleen direct de stof toe te passen, maar leer je ook te denken als je docent: op welke manier kan hij of zij vragen aan je stellen, en wat voor antwoorden worden er verwacht? Bonus: je kunt je zelfbedachte tentamenvragen delen met medestudenten, waardoor je elkaar toetst.


Met de juiste aanpak presteer je veel beter op tentamens. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek