Wat is het verschil tussen het voorwoord en de inleiding? Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden: Terwijl de inleiding echt het eerste hoofdstuk van je scriptie is, wordt het voorwoord gebruikt om een persoonlijk woord vooraf te schrijven. De verschillen tussen voorwoord en inleiding worden hieronder op een rij gezet.
1. Plek in je scriptie
- Het voorwoord van een scriptie komt na de samenvatting, maar vóór de inhoudsopgave.
- De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en komt meteen na de inhoudsopgave.
2. Lengte
- Het voorwoord is kort. Het is vaak drie tot vier, maximaal vijf alinea’s lang. Het voorwoord past dus makkelijk op één pagina.
- De inleiding is een compleet hoofdstuk en bestaat uit meerdere pagina’s. De lengte van de inleiding is afhankelijk van het maximale aantal pagina’s van je scriptie en van de complexiteit van je onderwerp.
3. Functie
- Door middel van het voorwoord voeg je een kort persoonlijk commentaar toe aan je scriptie. Het voorwoord schrijf je vaak vlak voor je scriptie-deadline.
- De inleiding schrijven studenten nadat ze hebben bedacht wat het probleem van de opdrachtgever eigenlijk is en wat voor onderzoek daarbij hoort. In dit hoofdstuk omschrijf je de probleemanalyse die je als scriptiestudent doorloopt om tot (deel)vragen te komen. Een probleemanalyse houdt in dat jij als onderzoeker nagaat wat het probleem precies is (=probleemstelling formuleren) en wat er onderzocht moet worden voordat een goede oplossing (aanbeveling) kan worden opgesteld.
4. Inhoud
- In het voorwoord vertel je over je persoonlijke ervaring met het afstudeerproces. Je vertelt waar je scriptie over gaat en voor welke opleiding je de scriptie schrijft; je schrijft iets over je achtergrond en de aanleiding voor het onderwerp; je bedankt mensen die je geholpen hebben en je sluit af met je voor- en achternaam plus de plaats en datum van schrijven.
- De inhoud van de inleiding verschilt per opleiding. Veelvoorkomende kopjes in dit hoofdstuk zijn: ‘Opdrachtgever’, ‘Aanleiding’, ‘Doelstelling’, ‘Hoofd- en deelvragen’, ‘Relevantie’, ‘Afbakening’ en ‘Leeswijzer’.
Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.