Scriptie schrijven in 2 weken? In 7 stappen je deadline halen

Hoe schrijf je een scriptie? Kan ik een scriptie schrijven in twee weken, een maand of een dag? Wat als ik de deadline van mijn scriptie niet haal? Maak een planning en sprint in acht stappen naar de deadline met deze tips van onze specialisten.

Kun je een scriptie schrijven in twee weken?

Een scriptie schrijven in twee weken is een ambitieus plan. Bij Studiemeesters zien we weleens dat een student twee weken voor een deadline binnenkomt en dan de indruk heeft dat hij nog niets gedaan heeft, maar er vervolgens met scriptiebegeleiding wel in slaagt zijn deadline te halen.
Maar als je kijkt naar de uitspraak “Ik schreef mijn scriptie in twee weken”, dan is de vraag wat iemand precies verstaat onder ‘schrijven’. Is iemand van tevoren maandenlang bezig geweest met een probleemanalyse, het bedenken van een onderzoeksopzet en het verzamelen van informatie? Heeft iemand nog een paar weken de tijd genomen om te zitten denken (of piekeren)? En dáárna alles in twee weken bij Studiemeesters uitgeschreven? Dan heeft iemand inderdaad in twee weken zijn scriptie geschreven, maar vergeet hij voor het gemak dat er maanden denk- en leeswerk aan vooraf zijn gegaan. Ga er bij het plannen van je scriptie dus niet van uit dat je aan twee weken genoeg zult hebben.

Ik heb nog twee weken – heeft het nog wel zin?

Wat moet ik doen als ik nog maar twee weken heb? Goed. Dat kan gebeuren. Je had het druk, of je hebt te veel YouTube gekeken, en opeens heb je nog maar twee weken voor de deadline. Er staat misschien nog niets op papier wat op een scriptie lijkt. Wat moet je doen? Zoals we al zeiden is het schrijven van een scriptie in twee weken een ambitieus plan. We zien weleens studenten die het halen, maar we zien ook studenten die het niet halen. De omstandigheden moeten meezitten: één griepje en je ligt eruit. Maar je maakt een kans, en als je het niet probeert, heb je het hoe dan ook niet gehaald. Studiemeesters adviseert daarom: Ga ervoor!

Bereid je voor

Stap 1. Maak je hoofd en je omgeving leeg. Alle communicatiemiddelen zet je uit. Stel een autorespond in voor je e-mail en verander je WhatsApp-status in ‘ben er even niet’. Laat iedereen weten dat je de komende twee weken niet beschikbaar bent.
Stap 2. Begin met het opstellen van Plan B: Wat ga je doen als je het niet haalt? Zoek het uit, schrijf het op, laat het even op je inwerken. Plan B is je vangnet en zal ervoor zorgen dat je stress niet te hoog oploopt op momenten dat Plan A even heel pittig is.
Stap 3. Dan stel je Plan A op. Plan A gaat ervan uit dat je het gaat halen! Normaal gesproken is een scriptie een marathon, maar jij gaat een sprint trekken. Houd er rekening mee dat je twee weken kunt sprinten, maar dat je daarna stuk bent. De derde week heb je dus vrij – je kunt dan niet bijvoorbeeld nog een tentamen maken.

Werk Plan A uit

Stap 4. Zoek uit wat de opleiding precies van je verwacht. Wat zegt je opleiding over afstudeereisen, de indeling van je scriptie, de opbouw van je scriptie, de hoofdstukindelingen? Verzamel alle informatie die je opleiding over de scriptie aanbiedt en neem deze door tot het glashelder is wat er van je wordt verwacht.
Stap 5. Neem drie vellen paper en schrijf er A, B, en C op. Op vel A schrijf je alles wat je móét, dus alles wat je nodig hebt om je scriptie af te maken. Denk bijvoorbeeld aan een methodenhoofdstuk, want zonder dat hoofdstuk kun je niet afstuderen. Op vel B schrijf je alles wat andere zwakke punten kan compenseren. Denk bijvoorbeeld aan een extra goede methode. Op vel C schrijf je alles wat je zou wíllen doen, zoals een mooie afbeelding op de voorpagina toevoegen, of een leuk voorwoord schrijven. Zo creëer je drie verschillende to-do-lijsten.
Stap 6 is het maken van een planning. Veertien dagen achtereen zul je sprinten. Elke dag heb je zo’n negen uur waarin je kunt werken aan je scriptie. Heel veel meer kunnen mensen niet doen. Die negen uur verdeel je in blokjes van twintig minuten. Tussendoor plan je pauzes in waar je je ook aan houdt. Maak op deze manier een overzicht van blokjes in een agenda of een Word- of Excelbestand. De eerste anderhalve week plan je gedetailleerd in. In deze periode werk je aan het uitvoeren van to-do-lijst A. Verdeel de taken in kleine stapjes en verdeel deze over de blokjes. Alle extra dingen of ideeën die in je opkomen tijdens het uitvoeren van to-do-lijst A, noteer je meteen op lijst B of C. De tijd die je nog overhoudt, kun je besteden aan to-do-lijst B en vervolgens aan C.

Ga sprinten

Stap 7. Voer de planning voor de eerste anderhalve week uit. Na anderhalve week moet je to-do-lijst A af zijn. Je hebt nog een halve week over. Maak weer een planning op basis van de beschikbare negen uur per dag, verdeeld in blokjes van twintig minuten. Plan eerst to-do-lijst B in en daarna -als er nog tijd over is- to-do-lijst C. Als je wilt, mag je nu wat langere dagen gaan maken en eventueel wat minder slapen.

Tips voor de eerste anderhalve week

Houd jezelf scherp met de volgende tips voor de uitvoering van Plan A:

  • Alle extra dingen of ideeën die in je opkomen tijdens het uitvoeren van to-do-lijst A, noteer je meteen op lijst B of C.
  • Als je een onderdeel van je planning niet afkrijgt, laat je dat deel liggen en ga je door naar de volgende taak die op je planning staat. Waarom? Omdat je wel iets kunt inleveren als je alle afzonderlijke delen voor 80% af hebt, maar niets kunt inleveren als je enkel het geheel voor 80% af hebt, maar bijvoorbeeld het laatste hoofdstuk van je scriptie volledig ontbreekt.
  • Eet gezond en slaap voldoende. Waarom? Omdat je zonder goede nachtrust niet kunt presteren. Doe twee uur voordat je naar bed gaat, niets meer aan je scriptie, anders slaap je slecht. Meer dan negen uur per dag aan je scriptie werken en minder dan acht uur slapen doe je in deze anderhalve week nog niet, anders houd je het sprinten niet twee weken vol.

Bonustip: Neem scriptiebegeleiding

Moet je snel klaar zijn? Met de scriptiebegeleiding van Studiemeesters kom je vooruit! Iedere student van elke opleiding kan zich inschrijven voor extra scriptiebegeleiding. Het maakt niet uit hoe ver je bent of hoeveel tijd je nog hebt. Met de juiste uitleg en een flinke stok achter de deur boek je in korte tijd grote vooruitgang.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek